Hvordan vælger man mon uddannelse?

By | maj 22, 2022

De fleste af os har prøvet at være i tvivl om, hvad der skulle blive af os. Der er mange muligheder at vælge imellem når det kommer til jobs og livsstile, og siden stavnsbåndet blev hævet for mange år siden, ligger valget egentlig primært hos os selv. Og hvordan vælger man lige, når man er ung og endnu ikke har taget en uddannelse?

Man skal jo finde noget, som interesserer én – i hvert fald i en eller anden grad. For man skal lave det resten af sit liv, medmindre man skifter retning senere, hvilket ikke er nemt gjort. 

Forskellige typer jobs og uddannelser

Det kan måske hjælper at inddele alle jobs og uddannelser i nogle løse kategorier. På den måde kan man mærke efter hvad der trækker mere i en, og bruge det som pejlemærke. Skal du fx. have et arbejde som er praktisk orienteret, eller mere fagligt orienteret?

Hvis du holder af at bruge dine hænder og krop aktivt, og bedst lærer på denne måde, så er der et hav af praktiske job- og uddannelsesmuligheder.

De praktiske muligheder

Du kan nemlig være med til at få ting til at virke. Hvad end det er biler du specialiserer dig i, eller at male, så er der uddannelse og job. Du kan også blive ingeniør eller elektriker, og være med til, at alting virker som det skal. Vil du være den, der ved alt om vakuumpumpe, og hvorfor de er vigtige for vores samfund?

For nogle vil ordet vakuumpumpe ikke vække den store interesse, men for andre vil det vække nysgerrighed. Hvordan mon en vakuumpumpe virker, hvad bruger vi den til?

De faglige muligheder

Hvis du derimod føler større interesse for, hvordan en vakuumpumpe blev opfundet, og hvilken rolle den kan have haft i industrialiseringen af vores samfund, så overvej historie. En mere faglig tilgang kan lede til mange forskellige uddannelser, især de akademiske uddannelser. Det er for dig der gerne vil sidde med næsen i bøgerne, samt have en masse spændende samtaler og diskussioner.

Det er simpelthen hjernen du bruger, når du tager en akademisk uddannelse. Så hvis du er en der ikke kan sidde stille, når du hører ordet vakuumpumpe, så er de akademiske uddannelser måske ikke for dig. Hvis du derimod får lyst til at slå op i en bog, så overvej at gå denne vej. Der er mange forskellige slags akademiske uddannelser. Nogle er mere kunstnerisk rettede, andre mere politiske og så videre. 

Ingen uddannelse?!

Det er moderne at snakke om et liv uden en uddannelse. Kan man det? I tidligere generationer skulle man helst have en uddannelse, men nu er der mange slags jobs man kan have, uden at være uddannet til dem. Der er rigtig mange influencer jobs, og generelt jobs omkring sociale medier, og det er ikke nødvendigvis mennesker med en uddannelse.

Hvis man gerne vil lave kunst, så er dette også en klassisk livsvej at gå, uden en uddannelse. Dog er der også mange spændende kreative uddannelser, så det er et spørgsmål om valg.