Mål dit blodtryk derhjemme

By | juni 17, 2021

Har du jævnligt brug for at få målt dit blodtryk, så kan det godt betale sig at investere i din egen blodtryksmåler. På denne måde har du nemmere ved at opdage større eller mindre udsving og reagere i tide. Læs med her. 

Hvor køber du den rigtige blodtryksmåler? 

Du kan købe blodtryksmålere mange steder. På apoteket, hos materialisten, i supermarkedet eller hos Homecare.dk. Det er ikke så afgørende, hvor du køber din blodtryksmåler, som hvad den skal kunne. Du skal dog vide, at det er forbudt at sælge blodtryksmålere, der indeholder kviksølv, ligesom det ikke anbefales at købe en manuel blodtryksmåler. Du bør derfor gå efter en nyere, elektrisk model, som er enten EC Medical-godkendte eller ISO-certificerede. Certificeringerne er din sikkerhed for kvalitet. Dernæst er der nogle andre ting du bør overveje, når du køber blodtryksmåler.   

Hvad bør du overveje, når du køber blodtryksmåler? 

Køb først og fremmest din blodtryksmåler hos en forhandler, der kan give dig den nødvendige hjælp og rådgivning. Det kan være i en fysisk butik, hvor du kan få øjeblikkelig og personlig betjening. Men det kan også sagtens være i en netbutik, hvor du kan finde indgående information om blodtryksapparatet. Det betyder også, at du bør købe din blodtryksmåler hos en dansk forhandler, hvor du har mulighed for at returnere den, hvis den ikke virker. Køber du måleren i en dansk butik, er der også større chance for, at den kommer med en dansk manual. Det er nemlig vigtigt, at du forstår, hvordan blodtryksmåleren fungerer, så du ikke måler dit blodtryk forkert. Tjek også hvordan apparatet måler dit blodtryk. Det skal altid være på overarmen, da det er mere nøjagtigt end for eksempel på håndleddet. Manchetten, som er den, der sættes på overarmen, skal kunne justeres, så den kan passe til dig. Ellers kan dit blodtryk ikke måles korrekt. Sidst, men ikke mindst, bør du undersøge om din nye blodtryksmåler kan sendes ind til forhandleren for at blive kalibreret efter brug. Det er især en god ide, hvis du bruger den ofte. Kalibreringen skal sørge for, at blodtryksmåleren altid måler dit blodtryk korrekt. 

Hvem har brug for en blodtryksmåler? 

Er du i fare for at få for højt blodtryk, er det en god ide med en blodtryksmåler. Måske har du fået at vide af din læge, at du bør holde øje med det, eller måske huserer forhøjet blodtryk i familien. Så kan det nemlig være en god ide at måle blodtrykket jævnligt, da for højt blodtryk kan være arveligt. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til hjerte-kar-sygdomme, og da det sjældent kan mærkes, så er det en god idé at måle sit blodtryk jævnligt. Alt for mange mennesker går rundt med forhøjet blodtryk uden at vide det. Hvis det bliver opdaget i tide, kan det heldigvis justeres med for eksempel blodtryksmedicin eller med livstilsændringer. Ændringer i livsstil indebærer blandt andet, at man taber sig, hvis man er overvægtig. Det kan også være, at man skal ændre sine kostvaner og dyrke mere motion end hidtil.